Uppdrag

På Elevspel finns numera väldigt många spel. Det kan därför vara lämpligt att som lärare välja ut visa nivåer i ett antal spel och gruppera dem i ett uppdrag åt dina elever. Fördelen är att eleven lättare håller sig till aktuellt ämne, men också blir det lätt att som lärare följa upp elevernas spelande genom att följa upp de utdelade uppdragen. Många lärare skapar uppdrag och delar ut dem som hemuppgift / läxa, vilket får den positiva effekten att läxorna blir självrättande. Så här skapar du ett uppdrag åt dina elever:

1. Logga in som lärare.
  2. Klicka på knappen Uppdrag.
  3. Klicka på knappen Skapa nytt uppdrag.
  4. Nu kommer du till en sida där du skall fylla i uppgifterna i uppdragen.
    1. Ge uppdraget ett lämpligt namn, exempelvis Multiplikation vecka 12. Namnet kommer att synas för alla elever så det är bra om det är informativt.
    2. Skriv gärna en beskrivning av uppdraget. Exempelvis kan man skriva: Nu ska ni få träna på de multiplikationstabeller vi tränat på i klassrummet.
    3. Vill du kan du skriva in en privat kommentar, t.ex. Extrauppgift åt de elever som behöver träna extra på låga multiplikationstabeller. Denna kommentar syns inte för eleverna.
    4. Välj uppgifter till uppdraget genom att välja ämne, spel och sedan nivå. Klicka sedan på knappen Lägg till. Nu har du lagt till en spelnivå i uppdraget.
      1. Du har nu möjlighet att också kan välja antalet gånger nivån måste klaras. Du kan välja mellan 1-10 omgångar.
      2. Vill du att varje omgång skall klaras inom en viss tid markerar du bockrutan för Tidsgräns. Inställningarna för tidsgränsen visas då. Vill du få hjälp med lämplig tidsgräns kan du klicka på knappen Föreslå gräns. Då väljs medianen för alla klarade spelomgångar på den spelnivån. Justera gränsen med markören. Gränsen måste vara inom intervallet 10-300 sekunder.
    5. Fortsätt lägga in så många uppgifter som du vill att uppdraget skall innehålla. Du kan sortera uppgifterna genom att dra dem uppåt eller nedåt.
    6. Välj vilka elever som skall få uppdraget. Välj en elev genom att klicka på namnet i den vänstra listan med elever. Då flyttas eleven till listan med valda elever till höger. Har du skapat grupper kan du enkelt välja alla elever som ingår i en grupp / klass.
      1. Välj också om du vill att elever som i efterhand läggs in i de markerade grupperna ska få tillgång till detta uppdrag. Gäller endast så länge uppdraget är aktuellt (pågående eller kommande – ej slutfört).
    7. Välj åtkomst för andra lärare / föräldrar. Välj full åtkomst om du t.ex. jobbar i en grupp och vill samarbeta med dina kollegor som också har åtkomst till gruppen.
    8. Ange tillgänglighetsdatum för uppdraget. Här har du möjlighet att skapa uppdrag i förväg som blir synliga för eleverna på ett visst datum. Slutdatumet innebär att eleverna inte kan spela uppdraget längre. Vill du erbjuda eleverna att göra sena inlämningar av uppdraget, t.ex. kunna spela uppdraget på tisdag fastän det borde ha lämnats in på måndag, kan du ange ett definitivt stoppdatum.
    9. Välj om uppdraget skall vara tvingade, dvs eleven måste spela uppgifterna i uppdraget innan andra spel eller uppdrag kan spelas.
    10. Klicka på knappen Skapa uppdraget.
  5. Vill du kan du nu provspela uppgifterna i uppdraget genom att klicka på den nyss skapade uppdragets namn i listan över dina uppdrag.

Uppdraget är nu skapat och blir tillgängligt för de valda eleverna på uppdragets startdatum. I listan med dina uppdrag får du en överblick över alla dina uppdrag. Under den listan finns en lista med alla uppdrag som är skapade av någon annan lärare åt elever i grupper som ni har gemensamt.

Om behörighet

När du anger Full åtkomst under Behörighet är det två kriterier som måste uppfyllas för att dina kollegor skall kunna redigera uppdraget.

1. Den som redigerar uppdraget måste ha åtkomst till alla elever som har tilldelats uppdraget.
  2. Den som redigerar uppdraget måste vara lärare / förälder i alla grupper som markerats för synkronisering av nya elever.

Om något av ovanstående två villkor inte är uppfyllt, kommer användaren endast att ha läsrättighet till uppdraget.