Angående porr-domän

Många föräldrar och lärare har hört av sig till oss angående den information som cirkulerat på sociala medier den senaste tiden: Genom att byta ut de två bokstäverna efter punkten i vårt domännamn till två andra så slussades besökaren till en porrsajt.

Vi vill understryka att Elevspel.se och Helpfulgames.com är två sajter där allt publicerat material noga kontrolleras och övervakas av oss. Vi har inte hackats och har aldrig visat porr på vare sig elevspel.se eller helpfulgames.com. Vi har jobbat hårt för att vår sajt ska vara en rolig, inbjudande och undervisande sajt som kan användas inom undervisningen i svenska skolor.

Den domän som registrerats på en ögrupp utanför Nya Zeeland har vi tidigt anmält till administratören för den toppdomänen. Idag kan vi till vår stora lättnad se att domänen spärrats av administratören och går inte längre att nås.

Eftersom detta fått stor uppmärksamhet i sociala medier har oroliga föräldrar och lärare sökt på detta, vilket tyvärr har resulterat i att porr-domänen börjat visas som förslag vid sökningar på Google och Chrome förknippade med vårt varumärke. Vi har anmält detta till Google, men min gissning är att handläggningen av den anmälan kan ta tid.

Om något liknande skulle hända igen finns det några saker ni som användare kan göra för att minimera problemet:

  • Klicka inte på porr-domänen om den dyker upp i ert sökresultat på Google.
  • Anmäl till Google om domänen dyker upp när ni söker på Google och har SafeSearch aktiverat.
  • Länka inte till porr-domänen om ni publicerar information om detta i era nyhetskanaler.
  • Meddela oss om saken.

När vi undersökte denna händelse för att vidta åtgärder kunde vi också se att andra läromedelssajter är utsatta för liknande tilltag.

Ibland blir sådana här händelser bra utgångspunkt för att samtala med elever om nya ämnen och jag hoppas att detta, trots allt, kan leda till att eleverna får mer kunskap och blir bättre rustade för livet både i och efter skolan.

2020-01-30 Umeå
Daniel Lind
VD Elevspel AB

PS. Vi stödjer HBTQ-rörelsens kamp för alla människors lika värde och tar starkt avstånd från detta tilltag och hur det använts.

50