Grundämnen och deras beteckningar

1
Ordpussel, grundämnen
Bokstavsbräde Svår
2
Beteckning till namn
Välj, 3 extra försök, Flervalsfrågor Svår
3
Fyll i rätt ord
Lucktext Svår
4
Grundämnesmemory
18 par
5
Grundämneslänkning
10 länkar, Länka ihop
Vill du spela låsta spelnivåer?
Logga in som Plusmedlem här på plus.elevspel.se eller gå till Grundämnen och deras beteckningar på www.elevspel.se för att spela med annonser.
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 4. Grundämnesmemory (18 par).
2024-06-23 12:49 efter 2 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Grundämnesmemory (18 par).
2024-06-16 20:04 efter 2 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Beteckning till namn (Välj, 3 extra försök).
2024-06-12 19:27 efter 2 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 2. Beteckning till namn (Välj, 3 extra försök).
2024-06-10 17:41 efter 30 sekunders spelande.
Någon fick ut alla orden på nivå 1. Ordpussel, grundämnen.
2024-06-10 17:40 efter 6 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Beteckning till namn (Välj, 3 extra försök).
2024-06-07 00:24 efter 6 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 3. Fyll i rätt ord (Lucktext).
2024-06-05 21:23 efter 2 minuters spelande.
Någon fick 50 drag på nivå 4. Grundämnesmemory (18 par).
2024-06-05 21:21 efter 3 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 3. Fyll i rätt ord (Lucktext).
2024-06-05 21:16 efter 5 minuters spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 2. Beteckning till namn (Välj, 3 extra försök).
2024-06-05 21:11 efter 44 sekunders spelande.

Lär dig och öva in vad våra olika grundämnen heter och vilka deras kemiska beteckningar är.

Spelet Grundämnen och deras beteckningar

Instruktioner till Grundämnen och deras beteckningar

Vill du lära dig vilka namn och kemiska beteckningar våra grundämnen har? Här får du träna på just detta genom att lösa ordpussel, svara på frågor och fylla i saknade ord i meningar. Om du kan koppla ihop namnet på ett ämne med dess kemiska beteckning så blir det lättare att hänga med i kemin när man talar om olika reaktioner och kemiska föreningar.

1. Ordpussel, grundämnen

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 25 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som enradiga ord och de listas med dolda bokstäver bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Beteckning till namn (Välj, 3 extra försök)

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 10 frågor och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Fyll i rätt ord (Lucktext)

LucktextLucktext - Nivån innehåller 9 lucktext och alla tränas varje spelomgång. Lucktexternas ordning slumpas varje spelomgång. I spelet får eleven 9 uppgifter med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 3 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

4. Grundämnesmemory (18 par)

MemoryMemory - Nivån innehåller 29 par (bestående av ord som paras ihop med andra ord), men det visas max 18 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 18 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

5. Grundämneslänkning (10 länkar)

Länka ihopLänka ihop - Nivån innehåller 29 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Spelarens uppgift är att länka ihop de 10 frågorna i de färgade rutorna med de mest passande svaren bland de vita rutorna. Varje färgad ruta kan bara länkas ihop med en vit ruta och tvärtom. Eleven får feedback på sina länkningar före inlämning och har 3 försök på sig att få alla länkar rätt. Det finns ingen tidsgräns. När eleven länkat alla rutor rätt har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta länkarna - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Grundämnen och deras beteckningar. Maximala antalet poäng (5 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 5 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Grundämnen och deras beteckningar kan du totalt få 5 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Ytterligare spelinformation

Ämne
Kemi
Målgrupp
Årskurs 7 - Gymnasiet
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2022-11-08
Publicerat online
2016-04-13
Unikt id
4438
Sparat av
5-10 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

4.2
Totalt 63
5
44
4
5
3
5
2
2
1
7

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.
Det finns totalt 2 kommentarer om detta kunskapsspel.

G
Gustav
10 oktober 2017 19:28
Tänk på att alla grundämnen består av antingen, en stor bokstav eller en stor följd av en liten.
Mvh Gustav
!
!!!!
24 november 2016 18:59
klor i kemisk beteckning är faktiskt CL !!!

Fler fördelar med plusmedlemskap