Hygien och säkerhet i köket

1
Risker i köket
Bildmarkeringar
2
Risker i ett kök
Bokstavsbräde
3
Personlig hygien och redskap
Flervalsfrågor
4
Livsmedel hygien och säkerhet
Flervalsfrågor Svår
Vill du spela låsta spelnivåer?
Logga in som Plusmedlem här på plus.elevspel.se eller gå till Hygien och säkerhet i köket på www.elevspel.se för att spela med annonser.
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 3. Personlig hygien och redskap.
2024-07-12 02:08 efter 37 sekunders spelande.
Någon fick ut alla orden på nivå 2. Risker i ett kök.
2024-07-12 02:07 efter 2 minuters spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 1. Risker i köket.
2024-07-12 02:05 efter 26 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Risker i köket.
2024-07-12 02:05 efter 0 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Risker i köket.
2024-07-12 02:05 efter 22 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 4. Livsmedel hygien och säkerhet.
2024-07-12 00:16 efter 1 minuts spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Livsmedel hygien och säkerhet.
2024-07-12 00:15 efter 54 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Livsmedel hygien och säkerhet.
2024-07-12 00:14 efter 2 minuters spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 3. Personlig hygien och redskap.
2024-07-12 00:13 efter 49 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 3. Personlig hygien och redskap.
2024-07-12 00:12 efter 1 minuts spelande.

Här lär du dig om varför det är viktigt med hygien när du lagar mat.

Spelet Hygien och säkerhet i köket

Instruktioner till Hygien och säkerhet i köket

Du får lära dig vad det finns för risker i ett kök, varför du behöver tvätta händerna, vad finns det för skadliga saker i vår mat och vad är mikroorganismer? Du får även lära dig om hur livsmedel ska förvaras, vad du ska göra om du bränner eller skär dig samt lite om allergi och intolerans.

1. Risker i köket

BildmarkeringarBildmarkeringar - Nivån innehåller 7 bildfrågor och alla tränas varje spelomgång. Varje bildfråga ska besvaras genom att markera rätt markör i bilden. Endast en av markörerna är korrekt. Det gäller att hitta det rätta stället i bilden. Eleven har 2 försök på sig varje fråga. Om eleven svarar fel på en uppgift så går det att fortsätta spela, men spelomgången markeras som ej avklarad. Frågorna har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven hittat alla rätta bildmarkeringar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta platserna i bilden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Risker i ett kök

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 8 ord och alla tränas varje spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som läsbara ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla efterfrågade orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Personlig hygien och redskap

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 14 frågor (varav alla har bild), men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Frågorna har talsyntes på svenska. Svaren har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Livsmedel hygien och säkerhet

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 17 frågor (varav alla har bild), men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Frågorna har talsyntes på svenska. Svaren har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Hygien och säkerhet i köket. Maximala antalet poäng (4 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 4 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Hygien och säkerhet i köket kan du totalt få 4 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Köksredskap
Hem- och konsumentkunskap
Köksverktyg
Hem- och konsumentkunskap

Mer från spelskaparen

Näringslära för mellanstadiet
Hem- och konsumentkunskap
Märkning av livsmedel
Hem- och konsumentkunskap
Näringslära för högstadiet
Hem- och konsumentkunskap

Ytterligare spelinformation

Ämne
Hem- och konsumentkunskap
Målgrupp
Årskurs 6 - Årskurs 9
Spelskapare
En användare (id 289559)
Uppdaterat
2024-01-22
Publicerat online
2024-01-18
Unikt id
18209
Sparat av
0-5 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.9
Totalt 65
5
38
4
7
3
6
2
2
1
12

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.
Det finns totalt 2 kommentarer om detta kunskapsspel.

E
Daniel Lind
1 februari 2024 08:28
Anonym: Vad jag kan se så elimineras patogena mikroorganismer vid 70 grader, vilket är en standard inom livsmedelsbranschen. Källa: Livsmedelsverket. Prata gärna med din lärare igen och be hen förklara vad hen menade. Det kanske anses lite lättare att se att vattnet kokar och då vara säker på att de dött. För att kontrollera att det uppnår 70 grader behövs kanske någon typ av termometer, för det syns inte på vattnet lika lätt som kokpunkten.
Anonym
31 januari 2024 18:25
Hej på uppgift 4 så står det vid vilket temperatur dör bakterier och virus vid 70˚C men våran lärare sa att dem dör vid 100˚C och uppåt alltså när en sak börjar kokar. Övrigt 5/5 rekommenderar det :)

Fler fördelar med plusmedlemskap