Träna konjunktioner

1
Länka till rätt konjunktion
Länka ihop
2
Skriv konjunktionen i meningen
Frågor med fritextsvar
3
Konjunktioner - lucktext
4
Konjunktionsmemory
Vill du spela låsta spelnivåer?
Logga in som Plusmedlem här på plus.elevspel.se eller gå till Träna konjunktioner på www.elevspel.se för att spela med annonser.
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 1. Länka till rätt konjunktion.
13 timmar sedan efter 6 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Länka till rätt konjunktion.
2024-07-19 13:36 efter 2 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Konjunktionsmemory.
2024-07-19 09:43 efter 10 sekunders spelande.
Någon fick 232 drag på nivå 4. Konjunktionsmemory.
2024-07-19 09:43 efter 7 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 3. Konjunktioner - lucktext.
2024-07-19 09:43 efter 3 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 3. Konjunktioner - lucktext.
2024-07-19 09:43 efter 3 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Konjunktionsmemory.
2024-07-19 09:43 efter 1 minuts spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Skriv konjunktionen i meningen.
2024-07-19 09:41 efter 33 sekunders spelande.
Någon fick 62 drag på nivå 4. Konjunktionsmemory.
2024-07-19 09:36 efter 3 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Länka till rätt konjunktion.
2024-07-19 09:32 efter 12 sekunders spelande.

Här får du träna på konjunktioner. Konjunktioner är små ord som binder samman samma typ av ord eller sats.

Spelet Träna konjunktioner

Instruktioner till Träna konjunktioner

Här får du träna på konjunktioner.

Konjunktioner är ord eller fraser som används för att koppla samman ord, fraser eller satser i en mening. De spelar en viktig roll för att skapa samband och förhållanden mellan olika delar av en mening eller mellan olika satser.

Konjunktioner kan användas för att uttrycka olika typer av relationer, såsom samband (exempelvis "och"), motsatsförhållanden (exempelvis "men"), alternativ (exempelvis "eller"), orsakssamband (exempelvis "eftersom"), tidssamband (exempelvis "när") och villkor (exempelvis "om").

Till exempel: Vill du ha kaffe eller te? Jag och mamma ska gå på bio. Vi visste att Elin var med men inte att Jesper var det.

1. Länka till rätt konjunktion

Länka ihopLänka ihop - Nivån innehåller 9 frågor och alla tränas varje spelomgång. Spelarens uppgift är att länka ihop de 9 frågorna i de färgade rutorna med de mest passande svaren bland de vita rutorna. Varje färgad ruta kan bara länkas ihop med en vit ruta och tvärtom. Eleven får feedback på sina länkningar före inlämning och har 3 försök på sig att få alla länkar rätt. Det finns ingen tidsgräns. När eleven länkat alla rutor rätt har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta länkarna - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Skriv konjunktionen i meningen

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 11 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Konjunktioner - lucktext

LucktextLucktext - Nivån innehåller 1 lucktext. I spelet får eleven 1 uppgift med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 3 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

4. Konjunktionsmemory

MemoryMemory - Nivån innehåller 31 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra), men det visas max 18 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 18 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Träna konjunktioner. Maximala antalet poäng (4 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 4 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Träna konjunktioner kan du totalt få 4 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 7 - Årskurs 9
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2023-06-08
Publicerat online
2021-11-28
Unikt id
14476
Sparat av
5-10 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

4
Totalt 137
5
90
4
9
3
13
2
2
1
23

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.
Det finns totalt 1 kommentar om detta kunskapsspel.

O
Oskar Berg
26 januari 2022 12:07
jätteroligt fast lite svårt.men det är kul med utmaningar

Fler fördelar med plusmedlemskap