Grammatik - Imperativ

1
Imperativ - flervalsfrågor
Svår
2
Imperativ - frisvarsfrågor
Frågor med fritextsvar
3
Imperativ-memory
Imperativ med grundform
4
Hitta imperativen
Utifrån grundform, Bokstavsbräde
Vill du spela låsta spelnivåer?
Logga in som Plusmedlem här på plus.elevspel.se eller gå till Grammatik - Imperativ på www.elevspel.se för att spela med annonser.
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 2. Imperativ - frisvarsfrågor.
2024-07-17 17:57 efter 23 minuters spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 1. Imperativ - flervalsfrågor.
2024-07-17 17:34 efter 2 minuters spelande.
En elev hade problem på nivå 1. Imperativ - flervalsfrågor.
2024-07-09 18:37 efter 1 minuts spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Imperativ - flervalsfrågor.
2024-07-09 15:52 efter 12 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 1. Imperativ - flervalsfrågor.
2024-07-09 10:49 efter 49 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Imperativ - frisvarsfrågor.
2024-07-09 10:48 efter 0 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Imperativ - frisvarsfrågor.
2024-07-09 10:48 efter 20 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 1. Imperativ - flervalsfrågor.
2024-07-09 10:48 efter 45 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Imperativ - frisvarsfrågor.
2024-07-08 23:06 efter 1 sekunds spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Imperativ - frisvarsfrågor.
2024-07-08 23:06 efter 2 sekunders spelande.

Här får du träna på imperativformen av ett verb. Man skulle kunna säga att det handlar om uppmaningar!

Spelet Grammatik - Imperativ

Instruktioner till Grammatik - Imperativ

I det svenska språket kan vi använda oss av verbets imperativform för att uttrycka uppmaningar eller befallningar. Det kan ses som en särskild form av verbet som används när vi instruerar eller ber någon att utföra en handling. Ett sätt att se på det är att imperativformen är verbets "uppmaningsläge".

För att illustrera detta kan vi ta verbet köpa som exempel. Om du vill be någon att köpa något eller ge en uppmaning att utföra köp, skulle du använda imperativformen och säga "Köp!". Det är ett kort, kärnfullt uttryck som direkt förmedlar instruktionen att genomföra köpet.

Imperativformen är ofta enkel och består oftast av bara verbets grundform utan några ändelser. Det är ett sätt att direkt och koncist kommunicera en handling som vi vill att någon annan ska utföra. Genom att använda imperativformen kan vi ge instruktioner, uttrycka önskemål eller ge tydliga uppmaningar på ett effektivt sätt.

Så, när du vill ge en uppmaning eller instruera någon att utföra en handling på svenska, kommer imperativformen av verbet att vara ditt verktyg. Den hjälper dig att tydligt och direkt kommunicera ditt budskap utan att behöva använda andra personliga pronomen eller tempusändelser.

I det här spelet får du träna på imperativformen av verb.

1. Imperativ - flervalsfrågor

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 10 frågor och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Imperativ - frisvarsfrågor

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 10 frågor och alla tränas varje spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Imperativ-memory (Imperativ med grundform)

MemoryMemory - Nivån innehåller 17 par (bestående av ord som paras ihop med andra ord), men det visas max 10 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 10 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Hitta imperativen (Utifrån grundform)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 17 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som krökta ord och de listas med dolda bokstäver bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla efterfrågade orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Grammatik - Imperativ. Maximala antalet poäng (4 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 4 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Grammatik - Imperativ kan du totalt få 4 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 7 - Årskurs 9
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2023-06-08
Publicerat online
2021-11-28
Unikt id
14474
Sparat av
5-10 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.7
Totalt 331
5
193
4
21
3
27
2
10
1
80

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.
Det finns totalt 4 kommentarer om detta kunskapsspel.

P
potatis utan hjärna
22 mars 2024 08:46
DEt var kul och lätt man lärde si mycket.
T
Tobias
14 mars 2024 08:30
Det var ett spel där man kan komma långt
A
Annie
9 februari 2022 13:18
Man lärde sig mycket av spelet. Så det var bra.
A
Alice
17 januari 2022 09:55
det är ganska okej men inte det bästa

Fler fördelar med plusmedlemskap