Månader och årstider

1
Månader
memory
2
Månader
flerval, Flervalsfrågor Svår
3
Månader
gissa ord
4
Månader
bokstavsbräde
5
Månader
memory, lyssna
6
Månader
fritext, Frågor med fritextsvar
7
Årstider
memory
8
Årstider
flerval, Flervalsfrågor
9
Årstider
gissa ord
10
Årstider
memory, lyssna
11
Årstider
Välj rätt i bild, Bildmarkeringar
12
Årstider
fritext, Frågor med fritextsvar
Vill du spela låsta spelnivåer?
Logga in som Plusmedlem här på plus.elevspel.se eller gå till Månader och årstider på www.elevspel.se för att spela med annonser.
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 2. Månader (flerval).
10 timmar sedan efter 6 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 5. Månader (memory, lyssna).
10 timmar sedan efter 29 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Månader (bokstavsbräde).
16 timmar sedan efter 17 sekunders spelande.
Någon fick 3 missar på nivå 3. Månader (gissa ord).
16 timmar sedan efter 31 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 2. Månader (flerval).
16 timmar sedan efter 1 minuts spelande.
Någon fick 48 drag på nivå 1. Månader (memory).
16 timmar sedan efter 3 minuters spelande.
Någon fick 40 drag på nivå 1. Månader (memory).
17 timmar sedan efter 2 minuters spelande.
Någon fick 90 drag på nivå 1. Månader (memory).
17 timmar sedan efter 3 minuters spelande.
Någon fick 35 drag på nivå 1. Månader (memory).
17 timmar sedan efter 5 minuters spelande.
Någon fick 33 drag på nivå 1. Månader (memory).
17 timmar sedan efter 2 minuters spelande.

Eleverna ska lära sig årets alla månader och årstider på svenska.

Spelet Månader och årstider

Instruktioner till Månader och årstider

I den här övningen får nyanlända eleverna mängdträning i att komma ihåg månaderna (januari, februari, mars, april, maj, juni, jkuli, augusti, september, oktober, november, december) i rätt ordning och vad årstiderna (vår, sommar, höst, vinter) heter och stavas på svenska.

1. Månader (memory)

MemoryMemory - Nivån innehåller 12 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra) och alla tränas varje spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 12 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Månader (flerval)

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 12 frågor (varav alla har bild), men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Månader (gissa ord)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 12 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 4 ballonger tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Månader (bokstavsbräde)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 12 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som enradiga ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

5. Månader (memory, lyssna)

MemoryMemory - Nivån innehåller 12 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra) och alla tränas varje spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 12 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

6. Månader (fritext)

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 12 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

7. Årstider (memory)

MemoryMemory - Nivån innehåller 4 par (bestående av ord som paras ihop med bilder), men det visas max 3 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 3 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

8. Årstider (flerval)

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 4 frågor (varav alla har bild) och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

9. Årstider (gissa ord)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 4 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 5 ballonger tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

10. Årstider (memory, lyssna)

MemoryMemory - Nivån innehåller 4 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra), men det visas max 3 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 3 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

11. Årstider (Välj rätt i bild)

BildmarkeringarBildmarkeringar - Nivån innehåller 4 bildfrågor och alla tränas varje spelomgång. Varje fråga ska besvaras genom att markera rätt markör i bilden. Endast en av markörerna är korrekt. Det gäller att hitta det rätta stället i bilden. Eleven har endast ett försök på sig per bildfråga. Om eleven svarar fel på en uppgift så går det att fortsätta spela, men spelomgången markeras som ej avklarad. Det finns ingen tidsgräns. När eleven hittat alla rätta bildmarkeringar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta platserna i bilden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

12. Årstider (fritext)

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 4 frågor (varav alla har bild) och alla tränas varje spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Månader och årstider. Maximala antalet poäng (12 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 12 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Månader och årstider kan du totalt få 12 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska som andraspråk
Målgrupp
Årskurs 3 - Årskurs 6
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2022-12-02
Publicerat online
2020-03-21
Unikt id
11178
Sparat av
20-30 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.8
Totalt 724
5
418
4
66
3
58
2
48
1
134

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.
Det finns totalt 5 kommentarer om detta kunskapsspel.

H
Helmer
17 oktober 2023 09:06
Jag älskar det här spellet men det tar lite lång tid efter du har tryckt fel
E
Daniel Lind
2 december 2022 14:42
PR: Tack, det är nu fixat till.
P
PR
2 december 2022 12:46
In 6) Månader:

"Vad heter den juni månaden?" should be "Vad heter den sjätte månaden?"

Apologies for the english comment. Jag talar lite svenska.
M
Maja tiamn
11 oktober 2021 16:05
Lätt kul roligt lära sig ord
Elve spel kul lätt uppp gift
A
Alex
1 mars 2021 10:58
Det här var kul spel så jag tyckte det här var roligt

Fler fördelar med plusmedlemskap