Musikalisk form och formdelar

1
Formdelars benämning
Bokstavsbräde
2
Formdelars innebörd
Flervalsfrågor Svår
3
Formdelar fördjupning
Frågor med fritextsvar Svår
4
Formdelar - gissa ordet
Vill du spela låsta spelnivåer?
Logga in som Plusmedlem här på plus.elevspel.se eller gå till Musikalisk form och formdelar på www.elevspel.se för att spela med annonser.
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 2. Formdelars innebörd.
2024-06-13 15:31 efter 1 minuts spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2024-06-11 12:40 efter 12 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 2. Formdelars innebörd.
2024-06-09 18:53 efter 4 minuters spelande.
En elev fick 2 missar på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:12 efter 7 sekunders spelande.
En elev fick 1 miss på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:12 efter 4 sekunders spelande.
En elev fick 0 missar på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:12 efter 4 sekunders spelande.
En elev fick 0 missar på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:12 efter 6 sekunders spelande.
En elev fick 3 missar på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:11 efter 11 sekunders spelande.
En elev fick 1 miss på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:11 efter 5 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 4. Formdelar - gissa ordet.
2024-06-09 07:11 efter 14 sekunders spelande.

Genom övningen lär du dig om olika formdelar som finns i låtar, vad de heter och hur de fungerar.

Spelet Musikalisk form och formdelar

Instruktioner till Musikalisk form och formdelar

Genom övningen lär du dig om olika formdelar som finns i låtar, vad de heter och hur de fungerar. Du möter de olika formdelarna: intro, vers, brygga, refräng, mellanspel, sticket, a capella, solo och outro. Genom att öva på vad dessa formdelar heter och betyder blir det enklare för dig att urskilja vilken del som är vilken vid aktivt musiklyssnande.

1. Formdelars benämning

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 9 ord och alla tränas varje spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som läsbara ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla efterfrågade orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Formdelars innebörd

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 9 frågor och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Formdelar fördjupning

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 9 frågor och alla tränas varje spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Formdelar - gissa ordet

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 9 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 5 ballonger tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Musikalisk form och formdelar. Maximala antalet poäng (4 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 4 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Musikalisk form och formdelar kan du totalt få 4 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Ytterligare spelinformation

Ämne
Musik
Målgrupp
Årskurs 4 - Årskurs 6
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2023-09-11
Publicerat online
2022-02-09
Unikt id
14849
Sparat av
0-5 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.7
Totalt 19
5
10
4
1
3
4
2
1
1
3

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.
E
Elevspel
Vad tycker du om det här spelet?
Skriv en kommentar och berätta för andra besökare vad du tycker!

Fler fördelar med plusmedlemskap